Интервю с Христо Генчев, изпълнителен директор на ЕМВЕКО, преди Аутомотив Експо

Интервю преди Аутомотив Експо: Христо Генчев, изпълнителен директор на ЕМВЕКО

През тази година се навършват 25 години от основаването на ЕМВЕКО

Какво ще предложите на посетителите на Аутомотив Експо?

Първо бих искал да кажа, че тази година се навършват 25 години от основаването на ЕМВЕКО. В тази връзка, планирайки нашето участие в Аутомотив Експо, решихме да покажем нашите най-силни страни и продукти, както и да заложим на оборудването на производителите, благодарение на които успяваме да бъдем успешен партньор на автосервизите в България, за този период от време.

На първо място ще представим подемник на най-големия световен производител – Rotary, САЩ. Моделът, който ще изложим, е електрохидравличен, с товароподемност 3,5 т. Бих казал, че това в момента е и най-разпознаваемият подемник в България, с над 800 инсталации в различни по големина и дейности автосервизи.

На щанда ни ще може да се види оборудване на Hunter Engineering Company, САЩ – една от най-иновативните компании в този бранш, с множество патенти и определяща световните тенденции в стендовете за реглаж и баланс машините. Стендът за реглаж, който ще покажем е последен модел от тази година. Интересното при него е, че той прави достъпни технологията и решенията, които HUNTER налага в премиум стендовете си, за моделите от средния пазарен сегмент. Става въпрос за уникалната патентована система за бързи захвати на отражателите, които се поставят на автомобилното колело, които вече ще бъдат достъпни за по-широк кръг от автосервизи, което от своя страна ще доведе до по-качествена услуга, предлагана от тях на крайните клиенти – собствениците на автомобили. От Hunter ще представим още и диагностичната баланс машина ROAD FORCE ELITE, окомплектована с натоварваща ролка, която измерва RoadForceMeasurement®. Това е компютърно симулирано измерване на куплирането на гума към джанта, при приблизително реални пътни условия – пътен тест.

На щанда ни ще присъстват и машини за гуми на TECO, Италия – производител, с който ЕМВЕКО си партнира от самото си основаване през 1993 г. Ще покажем и професионалните ръчни инструменти USAG – разпознаваем, наложен от нас бранд за инструменти, сред професионалистите. Ще могат да се видят новите им модели гайковерти, които бяха представени само преди месец. Гордеем се с представителството, което имаме на италианските компресори CECCATO, като част от тяхната гама също ще присъства на щанда ни.

Друга основна дейност, която много успешно развиваме през последните няколко години и също ще бъде представена, са машини и оборудване за автомивки. Вече 10 години успешно си партнираме с един от лидерите в бранша – германския производител на автомивки – OTTO CHRIST AG. Това е фирма, която през 2018 г., за втора година попадна в изключително престижната класация за „Топ 100 иновативни компании“ в Германия. От тях ще покажем портална четкова автомивка от висок клас, модел Centus-T Vario Speed. Също така посетителите на изложението ще могат да видят и решението, което ние разработваме за автомивките на самообслужване. Ще покажем реалната конфигурация на един работещ пост на самообслужване. Това е сфера, която набира голяма популярност у нас и изборът на правилна конфигурация и качествени компоненти е от голямо значение за това, дали инвестицията в такъв проект ще бъде успешна. Разбира се, като допълнение към всичко свързано с автомивките, на щанда ни ще присъстват и белгийските препарати Kenotek.

Как намирате състоянието на аутомотив сектора в края на 2018 г.?

От наша гледна точка, а именно тази част от сектора, представляваща основно автосервизната дейност и следпродажбеното обслужване, бих казал, че той макар и бавно търпи развитие. Всички играчи тук, без значение дали са големи дилърски сервизи, големи вериги или средни и малки независими сервизи, дори и само с един работен пост, все повече се съобразяват с клиентите и техните изисквания. Конкуренцията в борбата за привличане на клиенти от самите автосервизи е голяма и това дава отражение на качеството на услугите, които се предлагат, което в немалка степен изисква съответно и модерно, качествено и надеждно оборудване.

Предлагането на сервизно оборудване, от своя страна, също много се разви и в момента нашите клиенти имат доста по-голям избор. Фирмите, които предлагат оборудване се увеличиха и освен традиционно утвърдените от много години компании, към които смея да причисля ЕМВЕКО, в момента оборудване се предлага и от много нови и по-малки фирми, предлагащи машини в ниския ценови сегмент, някои от които дори и без ясно изразен бранд. Информацията в момента е навсякъде около нас и не е трудно с няколко клика да се открият много на брой производители на оборудване, пръснати по целия свят.

Опитът, сервизирането и познаването на техниката, както и надеждността на самите производители на това оборудване, са от съществено значение за тези, които ще инвестират в него. Нещо което ми прави впечатление е консервативността към приемането на новите идеи и технологии, представяни от производителите на оборудването. Това, което води производителите в разработване на ново или в подобряването на съществуващото оборудване е идеята, че то вече само по себе си не е достатъчно за подобряване на ефективността на един сервиз. Оборудването се планира и конструира вече като част от цялата верига на дейности по привличането, обслужването и задържането на клиенти. Чрез различни нововъведения, включително и иновативни софтуери, оборудването се явява инструмент за създаване на клиентска лоялност. В тази част, нашият пазар изостава, с отказа си да приеме тези нови технологии, които изискват промяна в нагласата и организацията на самата сервизна дейност, поради страх от новото и притеснението да не се развали нещо отдавна функциониращо. В световен мащаб, обаче, тези които се променят са печеливши.

Какви са плановете за развитие на Вашия бизнес?

Както казах в началото, основното, на което залагаме, е качественото оборудване, от доказани производители. Това са и фирмите, определящи световните тенденции в тази сфера. Трансферът на иновациите, които те въвеждат, на българския пазар, е нещо, което ще продължим да правим, защото вярваме че е правилно и спомага за вдигане нивото в аутомотив сектора.

Златно търговско правило, което отдавна се опитваме да спазваме, е търговците да бъдат все по-близо до своите клиенти. Тази близост означава познаване естеството и същността на работа на автосервизите, предвиждане на нуждите им и необходимостта от различни решения за справяне с проблемите, с които се сблъскват. Това се опитваме да правим и ние – да бъдем винаги наблизо и „под ръка“ за клиентите си. Разчитаме на четирите си офиса в София, Варна, Пловдив и Бургас, както и на мобилни търговци, които посещават нашите клиенти постоянно. Стремим се да бъдем полезни със знанията и натрупания опит, с разнообразието от продукти и решения, до които имаме достъп, в контактите си с нашите доставчици – производителите на оборудването. В момента обсъждаме и варианти да увеличим присъствието си в някои от останалите големи градове, било чрез собствени офиси или чрез партньорство с колеги по места.

И не на последно място по важност, продължаваме да усъвършенстваме една от силните си страни, нещо задължително за всяка една фирма, която иска да бъде успешна – сервизният екип на ЕМВЕКО, благодарение на който успяваме да се справим и оправдаем високите изисквания и очаквания на клиентите – инсталирането, обслужването и поддръжката на съоръженията, които продаваме. Инвестирането в такъв екип се отплаща.

Интервюто с Христо Генчев, изпълнителен директор на ЕМВЕКО, можете да откриете тук.

КЪМ ВСИЧКИ НОВИНИ >>