Ретро автомобили завладяват София от 15 до 17 юни

Изложбата с коли от различни епохи на XX в. ще се проведе паралелно с Automotive Expo Sofia

Те са стилни, изпълнени с чар, горивото е живителната им сила, а двигателите с вътрешно горене са техните сърца. Ако някой ни постави нелеката задача да опишем ретро автомобилите с едно изречение, то би било именно това. Но можем ли да се спрем само с няколко думи? Освен, че носят духа на своето време, те завладяват съзнанието на малки и големи по цял свят. Затова въобще не е изненадващо, че дизайнерите на съвременните автомобили черпят често-често вдъхновение и идеи от далечните си предшественици.

Съвсем скоро, от 15 до 17 юни, ретро автомобили от различни епохи ще покорят с блясъка си публиката в София. Коли от 20-те, 30-те, 50-те, 60-те и 70-те години на XX в. се „събират“ на специална изложба в Интер Експо Център. се организира от Интер Експо Център и Софийски авто-ретро клуб (САРК) и ще се проведе паралелно с международното изложение за автомобилна поддръжка и следпродажбения сервиз Automotive Expo Sofia, което е подкрепено от световния бранд Automechanika.

КУПИ БИЛЕТ >>

Бързи, революционни, стилни, концептуални

Ценителите ще открият Ferrari 400i – първият модел на Черния кон с автоматични скорости. Между 1979 и 1985г. от него са произведени само 665 броя с ляв волан. А колата, която публиката в София ще види, е носител на отличието „The best of show“ през 2021г.

Единственото порше 928 GTS в България също пристига в Интер Експо Център. Колата, наградена с 1-во мяста за следвоенни купета през 2021г. от конкурс в Правец, е една от само 2904-те бройки от модела, сред които само 1688 са с автоматични скорости като тази, която ще видим. Вниманието ще прикове и BMW 635csi от 1981г., носител на наградата за най-автентичен автомобил от конкурса „Дръстър“ през 2018г.

Ще открием и изключителния Packcard Custom Super Clipper Eight от 1947 г. От 7 – местната лимузина с 8-цилиндров двигател са произведени 1790 бройки. Със стила си завладява BMW Coupe 700, а с чара си и концептуалността си BMW Izeta.

По червения килим ще мине революционният Ситроен ID 19. Футуристичният автомобил е проектиран от Фламинио Бертони и инженера Андре Льофевр. За почитателите на пикапите - Пежо 201 пикап. В категория „Довоенни“ пък откриваме специално Рено...

Искате да видите десетки класики от всички епохи на XX в.? То тогава Изложбата на класически и ретро автомобили от ХХ в. в Интер Експо Център от 15 до 17 юни е мястото, което трябва да посетите. Билети за събитието, което с провежда паралелно с изложение Automotive Expo Sofia, могат да бъдат закупени през онлайн портала www.automotive-expo.bg.

КЪМ ВСИЧКИ НОВИНИ >>