7-местната лимузина Packard Custom Super Clipper Eight от 1947 г.

От автомобила с 8-цилиндров редови двигател са продадени 1790 броя

Интер Експо Център

Това е 7-местна лимузина, оборудвана с 8-цилиндров редови двигател. Моделът е конкурентен за онова време на Кадилак, но го превъзхожда по доста показатели, въпреки по-ниската си цена от 4496 $. Дизайнът на каросерията на Packcard Custom Super Clipper Eight е направен по поръчка на големия холандски художник и автомобилен дизайнер Хауърд Дарин. Именно впечатляващ ексземпляр от модела, който стига до публиката през 1947г., ще е сред 30-те коли в Изложбата на класически и ретро автомобили от ХХ в., организирана от Софийски авто-ретро клуб (САРК) и Интер Експо Център от 15 до 17 юни.

За този тип автомобили могат да се изброят изключителни качества и неповторими решения в екстериора и интериора на купето. Но има и такива, които са невидими за наблюдателя. Представете си, че Вие сте бензиностанцията за първи път с този автомобил. В началото на зареждането се включва специален звуков сигнал. Той спира, когато резервоарът е почти пълен. Или, представете си, как покривът на автомобила е изкован от един цял лист стоманена ламарина, като на него са отсечени и отворите за челното и задното стъкло.

КУПИ БИЛЕТ >>

Въпреки, че е произведен веднага след Втората световна война и има вид на малко архаичен модел, в Packcard Custom Super Clipper Eight не липсва нищо от технологичните достижения на епохата. Голямата широчина и обемът на купето са осигурили достатъчно простор и удобство за 7 пътници (само при необходимост се отваря седалката за седмия). Въпреки добрия прием от клиентите и конкурентната цена, той е произвеждан само една година и са продадени точно 1790 броя.

Технически данни

Тази прекрасна лимузина е наследник на четири предшестващи модела от 1946 г, които са оборудвани само с 6-цилиндрови двигатели. Тук надлъжният осмак има обем от 5834 куб.см. и постига 165к.с., което е твърде много дори за Америка. Съответно и разходът му е от 17.5 до 20.8 литра на 100 км. Съединителят е еднодисков-сух, а трансмисията е 3-степенна, плюс задна; включването става с лост на кормилната колонка, което е възприето в Европа доста по-късно.

Междуосието на лимузината е 3.75 метра (на късата база е 3.04м). Спирачната уредба е двукръгова-хидравлична, със сервоусилвател, барабанни спирачки и на предния и на задния мост. Гумите са 7.00/15 цола, а максималната скорост е ограничена до 140 км/ч.

Инструментите на таблото: налягане на маслото, температура на охлаждащата течност, заряден ток, количество на бензин, заряден ток за акумулатора и др. Те са обединени в един общ блок, но серийно има и радио. Електроинсталацията е 6 волта. Автомобилът е представен подробно на 8 стр. в сп.“Автокласика и Мотоциклети“, бр.92/2011г.

Историята на автомобила е съхранена, след като последният собственик е бил голям колекционер в Германия. От него е закупена в почти това настоящо състояние от софийския колекционер Красимир Арсов.

Изложбата на класически и ретро автомобили от ХХ в., организирана от Софийски авто-ретро клуб (САРК) и Интер Експо Център от 15 до 17 юни, ще се проведе паралелно с международното изложение на автомобилната поддръжка и следпродажбения сервиз Automotive Expo Sofia. Своя билет за посещение ще откриете на www.automotive-expo.bg

КЪМ ВСИЧКИ НОВИНИ >>